Zakupiony przeze mnie w IKEA w dniu 21.03.26 dywanik... cuchnął moczem lub myszami tak okropnie, że go wyrzuciłam! Kupowałam go w pośpiechu, więc zorientowałam się, że śmierdzi - po rozwinięciu go (by... Zobacz więcej
Nie polecam . TEN SKLEP TO JEDNO WIELKIE OSZUSTWO. Robiłem zakupy w sklepie internetowym, zapłaciłem za zakupy blikiem, potwierdzenia transakcji w sklepie nie otrzymałem, towaru też . Sam musiał... Zobacz więcej
Ofukaja Cię na hali. Obsługa kafeterii Cię ofuka. Do tego pani na kasie będzie wmawiać, że produkt, który kupujesz, jest droższy niż w rzeczywistości ,zablokuje kasę, będzie cię traktować jak zlodzie... Zobacz więcej
Zamówienie podzielone na dwie paczki, ktore zostały wysłane tego samego dnia, jedna dotarła a druga nie, więc fajnie że mam koszyki, które są zestawem do półki natomiast nie mam półki oraz mam koszyki... Zobacz więcej
Okropna firma
Okropna firma. Traktuja klienta jakby byl ich sluzacym. Wadliwy montaz, uszkodzone czesci. miesiacami nie moga tego wymienic. tragedia.
Dno i dwa metry mułu
Dno i dwa metry mułu. Meble kupione wraz z usługą montażu. Dopłata za wybrane godziny zrobiona. Jednak Ikea ma w nosie, że wzięła pieniądze za wykonanie usługi. W dniu montażu nie pojawił się nikt, dwie godziny na telefonie i tak nic nie dały bo nie można się dodzwonić. Po dwóch godzinach udało się porozmawiać z konsultantem na czacie, który jedyne co miał do napisania „dzisiaj nikt nie przyjedzie bo nie; jak dalej mamy te meble zmontować to może za tydzień”. Zero próby zrozumienia, że z jakiegoś powodu wybrany został taki a nie inny termin montażu i że zepsuli komuś plany. Rozmowa w tonie „my jesteśmy ikea, jak nie pasuje to spadaj. Wróżę „sukcesy” z takim podejściem. Nokia też kiedyś mówiła że nikt ich nie pokona a dzisiaj są gdzie są. Takiego końca życzę też ikei za obecne podejście do klienta.
To juz nawet nie cień Ikei sprzed lat
To juz nawet nie cień Ikei jaka byla 15 lat temu. Ostatnie lata obsluga w sklepie doszla do poziomu tragicznego. Skusiłam się kupilam kilka produktów online; z dwoch parasoli ogrodowych, jeden wogole nie dal się rozlozyc. Wymieniono od razu na lepszy model, uznalam ze mogło się przytrafić. Zamowilam kolejne rzeczy online, piękna wycieraczka z psami okazała się jakims rzepem na wlosy, ktory nie da się ani odkurzyc ani wytrzepać. Po miesiącu wygląda obrzydliwie, za kolejny miesiąc będzie się tylko nadawac do wyrzucenia, bo wstyd mieć cos tak obrzydliwego pod drzwiami. Reklamacja odrzucona, nie znaleziono wad jakościowych i produkcyjnych, według pracowników tak powinna wyglądać wycieczka kiedy jest używana. Brak możliwości oceny produktu online, aby inni nie wyrzucili 50zl na ten bubel. Brak możliwości odpowiedzi na maila. Brak możliwości zlokalizowania reklamacji na stronie, link do reklamacji prowadzi do nikąd, do jakiś automatycznych odpowiedzi. Generalnie bierz co jest, opinii nie przekazuj dalej i nie interesuje nas ze sprzedajemy buble. Nie wyobrażam sobie teraz kupić kuchni czy kanapy w Ikea. Jak to możliwe ze 15 lat temu cale mieszkanie urzadzilam w Ikea i wszystko było świetne… A teraz nawet wycieraczki już nie kupię
Brak realizacji montażu i zwrotu za niego
Dzień dobry,
w nawiązaniu do załączonej reklamacji o numerze 17893001, przesyłam następujące informacje.
Specjalnie się zwróciłem do Ikea dla szybkości realizacji i Państwa Dział Planowania Zdalnego najpierw utwierdził mnie w przekonaniu, że zanim przyjadą goście 24.07.2025 usługa dostawy i montażu mebli do wynajmowanego mieszkania będzie zrealizowana a potem, że choć części frontów jednak zabrakło to zostaną wysłane przed montażem zaś jeszcze potem, że brakujące elementy zostaną wysłane później ale montaż może być dokończony też później we własnym zakresie ze zwrotem kosztów montażu bo to nieznaczące elementy i np. lodówka może być bez frontów.
Z kolei ekipa montażowa, co widać w protokole odbioru i na zdjęciu nie mogła wielu elementów zamontować a części jak blat na meble nie zamontowała bez podania przyczyn.
Zaproponowany termin realizacji kolejnego montażu już był po pobycie gości co wykluczałem na początku warunkując to zamówienie więc poinformowałem o własnym montażu.
Teraz czytam, że zwrot kosztów montażu jest niemożliwy poza symboliczną kwotą 260 zł więc przekazuję sprawę do UOKIK i ew. sądu ze wzywaniem świadków z Ikea i montażu.
Negatywne opinie w sieci wystawiam bez względu na wynik dalszych rozmów i będę codziennie pisał.
Nie polecam wręcz odradzam kupowania w Ikea
Gdyby można było nie wystawić nawet jednej gwiazdki to bym to zrobiła. Pisze tą opinię w oczekiwaniu na dostarczenie brakującej części łóżka które zakupiłam tydzień temu. W reklamacji osoba odpowiedzialna za obsługę klienta obiecała że dostarcza brakującą część na drugi dzień. Minęło 5 dni. Dodam że jeszcze NIGDY mi się nie zdarzyło by obietnice Ikea się spełniły. W zeszłym roku przez 4 dni pod rząd otrzymywałam informację że towar w danym dniu do mnie dojedzie. Czy to znaczy że przez te wszystkie dni miałam czekać w godzinach od 7:00-20:00 aż ktoś raczy przywieźć opłacony towar???!!! Wstyd!
Nie polecam a wręcz odradzam wszystkim tym którzy cenią solidność i uczciwość
Minus za brak możliwości oceny…
Minus za brak możliwości oceny kupionych produktów.
Przestrzegam przed zakupem sofy VILME 3 osobowej. Nadaję się tylko do siedzenia. Po rozłożeniu nie spełnia swojej funkcji.
Dwie osoby o różnej wadze czują się jak na łóżku wodnym. Cięższa osoba 105 kg zapada się do środka lżejsza 68 kg jest wybijana do góry. Sytuacja ma miejsce rowniez przy mniejszych gabarytach :)Niech was ręka Boska broni przed zakupem tego bubla konstrukcyjnego :) będziecie żałować i nie wyśpicie się do końca swoich dni. Reklamacja nie uznana ponieważ to są moje i męża subiektywne odczucia. Poczytajcie opinie na zagranicznych stronach jak ludzie samodzielnie wzmacniają łóżka ikea powinno to dać do myślenia o ich jakości
Zamówiony zagłówek uszkodzony.Szuflady…
Zamówiony zagłówek uszkodzony.Szuflady w ramię łóżka domykają się ocierajac o ramę łóżka. Nie wspomnę o kłamliwych dostawcach z reklamacji ktorzy po 10 min od miejsca dostarczenia reklamowanego towaru nie zastając nikogo w domu twierdzą że są już 100 km od miejsca dostawy i nie ma możliwości tego towaru dostarczyc.Telefon od kuriera 10.23 będąc w sklepie oddzwoniłam po 10 min. Czekałam 7 dni na dostarczenie uszkodzonego towaru
Proces reklamacji poniżej standardów…
Proces reklamacji poniżej standardów globalnych , europejskich, polskich, rumuńskich , gwatemalskich, tutsi i hutu, mongoliskich,...i wszystkich które sobie wyobrazimy... proces reklamacji nie ma standardów...osoby , które pracują w dziale reklamacji nie znają zasad i regulaminu własnych produktów...nie znają elementarnych zasad fizycznych , chemicznych rządzących się w środowisku kuchennym... tam pracują osoby bez zasad....nie polecam nikomu tej gehenny ze słabymi nerwami, zwykłym ludziom i z ponadprzeciętną inteligencją bo przestaną wierzyć we własne możliwości mentalne. To jest horror ,żart i wstyd na skalnę światową. Wstyd Ikea, wstyd...
Ps. przepraszam za porównanie do innych krajów... Tam przecież są już NORMALNE ZASADY I STANDARDY.....eh
Pracownicy Ikei w Polsce pracują wbrew…
Pracownicy Ikei w Polsce pracują wbrew przepisom prawnym.
Ustawa praw konsumenta art 12 pkt 3 mówi wyraźnie, że przedsiębiorca ma obowiązek udzielić adresu poczty elektronicznej widocznej w regulaminie, aby konsument mógł w razie potrzeby się z przedsiębiorca skontaktować.
Adresy poczty elektronicznej istnieją, ale są one zatajane przez pracowników przed konsumentem. Pracownicy nie chcą ujawnić imienia i nazwiska menedżera działu, choćby reklamacyjnego, zadają pytania "ale do czego jest to pani potrzebne"?
Reklamacje robione przez formularz nie pokazują co i kiedy było reklamowane. Nie wiadomo czy w ogóle ktoś się reklamacja zajmuje, jej przebieg nie jest otwarcie ujawniony. Konsument nie ma wglądu w swoje sprawy.
Osoba zajmującą się reklamacja ucieka od pytań, nie oddzwania na prośbę konsumenta. Brak jakiejkolwiek komunikacji dwudrogowej ze względu na nieprzestrzegania przepisów prawnych. Jeśli już przyjdzie mail to konsument nawet nie może do niego się zwrócić. Komunikacja jednodrogowa aby nie mieć z klientami do czynienia.
Osoby, z którymi się pisze na czacie często nie wysyłają komunikacji na adres konsumenta, nie ujawniają imienia i nazwiska bo " nie ma takiego obowiązku" jak to ktoś mi kilka razu napisał. Obowiązek jak najbardziej jest, ale IKEA w Polsce pracuje WBREW przepisom prawnym.
Pracownicy nie mają pojęcia o czym mówi RODO. Dane osobowe pracownika w postaci jego imienia i nazwiska, stanowiska służbowego, służbowego numeru telefonu czy służbowego adresu mailowego, stanowią dane osobowe ściśle związane z zawodowym charakterem. Nie są one traktowane jak prywatne dane osobowe osoby fizycznej. Tego pracownicy nie wiedza, lub udają ze nie wiedzạ. Konsument nie ubiega się o dane prywatne ale o dane służbowe aby móc się z takowym pracownikiem skontaktować w razie potrzeby a potrzeby są ogromne.
Każdy pracownik z którym się rozmawia udziela innych informacji. Projektanci kuchni mówią że rozmowa jest nagrywana co jest niestety nieprawda, o czym informuje pan S od prywatności. Natomiast pan S tez nie udziela imienia i nazwiska osoby, z która się pisało na czacie nawet kiedy konsument kilkakrotnie o to prosi. Konsument nie ma żadnych dowodów o czym było pisane jeśli nie zrobi własnych screenów lub jeśli nie nagra konwersacji telefonicznej.
Konsument jest zbywany, że niby ktoś oddzwoni, co się nie zdarza. Aby się skontaktować z Ikea w Polsce, człowiek nie może pracować ale tylko godzinami siedzieć na telefonie i czacie i pomimo tego do przodu sie sprawa nie posuwa.
Pracownicy nie wiedza, konsument może według swojego mniemania składać reklamacje na ten sam produkt kilka nawet razy. Może też użyć rękojmi w ciągu 2 lat od daty zamówienia.
Personel od reklamacji nawet nie raczy sprawdzić czy montaż był zakupiony od Ikei czy był on własny, ale na zapas podejmuje juz decyzje ze to klient spowodował wady podczas własnego montażu i reklamacji nie uwzględnia. Odwołanie telefoniczne do takowej reklamacji nie jest przesyłane na maila według próśb klienta, dlatego zawsze to klient na tym cierpi bo brak mu jakichkolwiek dowodów z kim się komunikował, o czym była komunikacja i data komunikacji.
Polecam każdemu kto ma jakiekolwiek spory z Ikea w PL udać się do rzecznika praw konsumenta w miejscu zamieszkania. Jeśli to nie przyniesie skutku wtedy składać pozew do sądu.
Pracownicy Ikei w Polsce stosują metodę chowania głowy w piach, nie ujawniania obowiązkowych informacji. Nie są przygotowani na pracę w obsłudze klienta w żadnym stopniu.
Recenzje niewygodne na FB są przez pracowników systematycznie usuwane.
Nie przestrzeganie przepisów prawnych może skutkować karami administracyjnymi, finansowymi a nawet karnymi.
Kuchnia metod/stensund
Dostawa zaplanowana na 02.07, Ikea wysyła e-mail z przesunięciem terminu na 03.07 (urlop zaplanowany na 02.07 - specjalnie na odbiór zamówienia) po czym przyjeżdża ono 02.07.2025… Pierwsza reklamacja na pomyłkę z szafką, kolejna na tą samą szafkę (otrzymałem jakieś zasłony i poszewkę). Właściwa szafka dostarczona dopiero w dniu dzisiejszym. Nie usłyszałem nawet głupiego przepraszam, a o rekompensacie nawet nie wspomnę. Egzystuję 2 tygodnie bez kompletnej kuchni wydając na nią ponad 31000 zł. Przez te perturbacje stolarz nie jest w stanie dokończyć pracy ponieważ właśnie zaczął dwutygodniowy urlop. Nie przeprowadzę się do końca lipca i przez pomyłki firmy Ikea będę musiał uiścić nieplanowaną opłatę za wynajem mieszkania w kolejnym miesiącu.
Zgłosiliśmy problem z blatem
Zgłosiliśmy problem z blatem – podpuchnięcie. Od tej pory w naszym domu przewinęły się trzy różne ekipy montażowe, a każda kolejna zostawiała coraz większy bałagan i uszkodzenia:
🔧 Pierwsi podkleili taśmą i odjechali.
🔧 Drudzy zrobili połowę, resztę zostawili.
🔧 Trzecia ekipa… „dokończyła” temat w sposób, który woła o pomstę do nieba.
Oto efekty „naprawy”:
📌 Zrobili dziurę w blacie
📌 Uszczerbiona noga wyspy kuchennej, z widocznymi ubytkami laminatu
📌 Źle położone fugi, widocznie krzywe i niechlujne
📌 Miejsca montażu są zmasakrowane – tak to trzeba nazwać
📌 Uszkodzenia widoczne gołym okiem – wystarczy spojrzeć na zdjęcia
Zamiast rozwiązania problemu — mamy większy niż na początku. IKEA, to nie jest poziom obsługi klienta, jakiego można się spodziewać po takiej marce.
Oczekujemy natychmiastowego kontaktu i realnej, profesjonalnej naprawy szkód. Nie taśmy, nie prowizorki — tylko solidna, pełna rekompensata za zniszczony blat i zdewastowaną kuchnię.
Arogancka, skandaliczna obsługa.
Dno. Sprzedają towar, którego nie mają. Nie uprzedzając, że dostawa nie dojedzie. Arogancja w kontaktach. Brak szacunku dla klienta.
Skandaliczne praktyki Ikea Wrocław
Chcę opisać skandaliczne praktyki w sklepie we Wrocławiu. Otóż zarezerwował towar w sobotę wieczorem na 24h z możliwością przedłużenia 2x24h.
Dziś w nocy rezerwacja wygasła , nie było możliwości przedłużenia a towar nie wrócił na stan online.
Okazało się rano na infolinii że ktoś już zarezerwował.
Niestety pracownicy praktykują skandaliczne praktyki.
system karniszy VIDGA jest kompletnym…
system karniszy VIDGA jest kompletnym bublem, natomiast na stronie ikea tylko pochwały, a brak informacji jak poprawnie zamontować i połączyć elementy. Brak możliwości kontaktu ze sklepem ikea. W sklepie w Szczecinie brak personelu, żadnej porady - ratuj się sam frajerze.
Dostawa z ikea to jakaś abstrakcja
Dostawa z ikea to jakaś abstrakcja. Przez 3 tygodnie miałam zmieniany termin dostawy sofy i regału . Na infolinii pani potraktiwala mnie bardzo niemiło i chamsko . Nr do kierowcy nikt mi nie podał bo to chyba jakieś ufoludki dno razy milion !!!!!
Ikea robi to celowo !
Miałam zamiar kupić meble kuchenne i całe szczęście że czytałam opinie.NA PEWNO tego nie zrobię!! Jeśli tyle jest złych opinii o jakości i transporcie zwłaszcza to wniosek jest jeden To nie wina dostawców tylko SWIADOMA polityka firmy.Biora ciężkie pieniądze za transport i montaż a potem mają gdzieś...Jest zatrudnionych za mało dostawców i oni nie są w stanie obsłużyć dobrze zamówień.Ikea zbiera kasę a dostaje się kurierom...Nie zrobią roboty na 10 godz w 5!! Dostaje się najciężej pracującym i najgorzej płatnym pracownikom a Ikea zbiera pieniążki i mówi że to nie jej wina przecież...Za dużo tych ,przypadków".Nawiasem mówiąc jak zamawiałam usługi na Fixly to właśnie Ukraińcy robili je najlepiej i najstaranniej.Bo im zależy na pracy i opiniach klientów.Ja bym się starała nie ma wściekać na harujacych ludzi.To wspaniała Ikea robi klientów w balona i jeszcze zarabia na tym.
IKEA vs Klient
IKEA wmawia mi że kurier dzwonił i był u mnie w umówionym terminie co jest absolutnym potwierdzeniem nieprawdy. Prosiłam o dowody jakieś zdjęcia czy screeny że kurier był i próbował się połączyć ale pan Wojciech na infolinii poinformował mnie że nie widzi takiej potrzeby, bo wystarczy, że on widzial. IKEA nie wspiera klienta, jako pośrednik w transporcie umywa rece bo "firma zewnętrzna". Nie wiedziałam że zamawianie kuchni może wiązać się z tak stresującymi doświadczeniami i wmawianiem klientowi że kurier był i dzwonił kiedy klient jest w stanie potwierdzić że nie. Nigdy więcej nie zamówię nic z IKEA i nikomu nie polecam. IKEA jedzie na tym, że jest rozpoznawalna marka na rynku, ale w tej chwili, nawet czytając opinie innych, widzę że firma działa gorzej niż jakaś podrzędna firma krzak i absolutnie nie wzbudza mojego zaufania.
Trzeci termin montażu szafy Pax i drugi…
Trzeci termin montażu szafy Pax i drugi termin inspekcji po reklamacji narożnika Ekskituluna wyznaczony. Trzy dwudniowe wyjazdy z Kielc do Łeby, ostatni tylko po to by dowiedzieć się że mityczna pani koordynator do spraw dostaw i montażu ze mną nie porozmawia i że Ukrainiec, który na montaż przyjechał, skądinąd najsympatyczniejszy w tym towarzystwie, ma dla mnie 2 godziny czasu, bo owa wyżej wymieniona wyznaczyła mu na ten dzień roboty na 12 godzin a pracuje realnie bez dojazdów 6. Za to wszystko propozycja rekompensaty 50 zł i pytanie Pani koordynator do Ukraińca, któremu powiedziałem w nerwach, że go z domu nie wypuszczę czy nie trzeba wezwać Policji bo na pewno on jako facet postury Shwarzenegera mnie grubego 60-latka i mojej żony 1.56 w kapeluszu się boi. Żenada i brak jakiejkolwiek koordynacji i przepływu informacji, bezdenna niekompetencja konsultantek i przeświadczenie. że nieważna jest jakość usług tylko ilość nabitych w butelkę klientów. Ale po co ja to wszystko pisze i tak jak mieli to dalej mieć nas będą w d...
Beznadziejna ta ikea
Beznadziejna ta ikea kiedys ja uwielbiałam a teraz ma coraz gorsza jakosc. Zakupilismy od nich kuchnie i blaty po kilku tyg zaczely dostawac bialych plam. nie uzywalismy chemii, nie bylo tez nic na nich krojone masakra... ikea przyslala rzczeczoznawce ktory stwierdzil ze to nasza wina a to nie prawda! brak slow blaty do smieci...
Fatalny sklep
Fatalny sklep, odrzucili moją reklamację rocznego okapu – zepsuł się przycisk, a Ikea miga się od odpowiedzialności, stwierdzając, że to uszkodzenie mechaniczne przez "wciśnięcie / wgniecenie" (no cóż, trudno nie wciskać przycisku, który został zaprojektowany tak, by go wciskać) – problemem jest fatalna jakość produktu.
Zaoferowano mi możliwość zamówienia elementu zastępczego na własną rękę – czas oczekiwania na przycisk to 2-5 tygodni, koszt nieznany xD
Żenada, odradzam każdemu – lepiej dopłacić trochę więcej w renomowanym sklepie niż później użerać się z tak fatalną obsługą posprzedażową.