Zakupiony przeze mnie w IKEA w dniu 21.03.26 dywanik... cuchnął moczem lub myszami tak okropnie, że go wyrzuciłam! Kupowałam go w pośpiechu, więc zorientowałam się, że śmierdzi - po rozwinięciu go (by... Zobacz więcej

Nie polecam . TEN SKLEP TO JEDNO WIELKIE OSZUSTWO. Robiłem zakupy w sklepie internetowym, zapłaciłem za zakupy blikiem, potwierdzenia transakcji w sklepie nie otrzymałem, towaru też . Sam musiał... Zobacz więcej

Ofukaja Cię na hali. Obsługa kafeterii Cię ofuka. Do tego pani na kasie będzie wmawiać, że produkt, który kupujesz, jest droższy niż w rzeczywistości ,zablokuje kasę, będzie cię traktować jak zlodzie... Zobacz więcej

Zamówienie podzielone na dwie paczki, ktore zostały wysłane tego samego dnia, jedna dotarła a druga nie, więc fajnie że mam koszyki, które są zestawem do półki natomiast nie mam półki oraz mam koszyki... Zobacz więcej

1,4

Bardzo słaba

29 tys. recenzji

Praktyka niezgodna z prawem

Podczas zamawiania mebli, wybralem dodatkowo platna usluge wniesienia mebli. Podczas dostawy, pracownicy byli bardzo niemili i odmowili wniesienia. Zlozylem reklamacje, poniewaz skoro usluga nie zostala wykonana to nie powinienem za nia zaplacic. Ikea odmowila zwrotu pieniedzy. Konsultant u ktorego skladalem reklamacje powiedzial, ze na usluge wniesienia mebli nie ma gwarancji i nie dostane zwrotu pieniedzy. Podsumowujac to zaplacilem za usluge, ktora nie zostala wykonana i odmowiono mi zwrotu pieniedzy. Jest to niezgodne z prawem. To moja pierwsza i ostatnia szafa z Ikea.

11 lutego 2026

Od 20 lat kupuje w Ikea i po raz…

Od 20 lat kupuje w Ikea i po raz pierwszy złożyłam reklamacje , bo sofa 5-osobowa VIMLE ( pokrycie Hillared granatowy ) po 2 miesiącach cala się zmechaciła . Na każdym siedzisku zrobiły się kulki i na podłokietnikach . Także nie tylko na intensywnie używanych częściach kanapy . Sofa za 8500 wygląda jak 15-20 letni stary mebel . Po prostu załamac się można . Odpowiedz Ikei - to sa normalne wlasciwosci tkaniny i moge sobie ogolic golarka - taka rada ... Zniszczona sofa po 2 miesiacach ?? Takze swietnie . Musze sobie kupic nowe pokrycie za 2000 lub wymienic sofe , a ze stracilam wene do zakupow w tym sklepie to jednak sprawa warta przemyslenia .

13 lutego 2026

Odradzam kupna kuchni z Ikei

Meble tandetne jak niewiem a jak się to reklamuje to pseudofachowiec wymyśla że z szafki gdzie jest tylko suche pociekła woda (masakra) rogi tandetnych mebli się łuszczą ale to uszkodzenie mechaniczne a włoskie łączenie które tak zachwalał sprzedawca które jest okropne teraz to ten pseudofachowiec wymyślił że od mycia. Czyli kupując meble z Ikei to nie myjmy ich bo są tak słabe że się ścierają blaty na łączeniu :-( Ikea spada na psy i to bardzo szybko. Ja mam nauczkę że nie wierzyłem w komentarze innych ale teraz szacun dla nich, mieli racje i odradzam kupna

27 stycznia 2026

Umawianie montażu to dramat

Zamówiłem zmywarkę z montażem. Termin umówiony danego dnia. Nikt nie przyjechał, nikt nie zadzwonił. Po kontakcie z infolinią otrzymałem informację, że w wyniku błędu termin nie został zarezerwowany u podwykonawcy, pomimo że ja dostałem mailowe potwierdzenie od Ikea.
Zaproponowano mi następny wolny termin za 9 dni lub zwrot kosztu montażu i znalezienie techników na własną rękę...

27 stycznia 2026

Nie polecam brania czegokolwiek z…

Nie polecam brania czegokolwiek z dostawą. Zapłaciłem 619zl za dostawę. Dostawe miałem w dzień roboczy w godzinach 8-20, wziąłem urlop i koczowałem na swojej budowie od 8 rano. Po 11 godzinach o godzinie 19 dostałem telefon że dostawa jednak nie przyjedzie i bym konsultował się z infolinią IKEA. Oczywiście 1 gwiazdka to za dużo. Nigdy więcej sklepu IKEA.

W drugim oczekiwanym i umówionym terminie, również nikt nie raczył przyjechać. Dodatkowo by odzyskać pieniądze z zamówienie muszę na SWÓJ KOSZT!! Odesłać im akcesoria do mebli które dotarły za pośrednictwem GLS. Obsługa klienta to dramat, nie chcą się porozumieć, mimo szczerych chęci. Na prawdę radzę oszczędzić sobie nerwów o wybrać inny sklep meblowy.

24 stycznia 2026

Montaż kuchni w IKEA to jakiś żart

Montaż kuchni w IKEA to czysta frustracja. Serwis jest nieprofesjonalny – pracownicy seriwsowi próbują odwodzić klientów od zgłaszania napraw i reklamacji, opóźniają wykonanie prac i utrudniają kontakt. Brak wymiany pleców szafki, blokowany pomiar panelu i brak odpowiedzi na maile – kontakt możliwy tylko przez formularz lub telefon. Obsługa pozostawia wiele do życzenia.
Praktyczna rada: jeśli decydujecie się na zakup kuchni, warto wziąć ją na raty 0%, nawet jeśli macie gotówkę – w ten sposób możecie wstrzymać płatność, jeśli IKEA nie wykona zlecenia na czas lub pojawią się problemy z montażem. Zdecydowanie nie polecam

14 stycznia 2026

Odradzam planowanie, kupowanie i montaż mebli (głównie wymagających montażu przez ich ekipę)

Stanowczo odradzam planowanie, kupowanie i montaż mebli (głównie wymagających montażu przez ich ekipę). Brak kompetencji pracowników IKEA (dział reklamacji oraz Domolinia), skandaliczny brak kompetencji pracowników "Meblomontażu" (ekipa montująca meble dla IKEI w domach klientów)

Na stronie IKEA Polska zamieściłem w opiniach plik WORD z naszymi skandalicznymi perypetiami z IKEA Polska (zabudowa Boaxel i Skytta). Żeby "przypadkiem" nie skasowali mojej opinii, plik umieszczam wszędzie gdzie znajdę opinie o sklepie IKEA , aż przeczyta to zarząd IKEA Polska (trust pilot niestety nie pozwala na umieszczanie linka).
Plik wysyłam również do Głównego zarządu Ikea Sweden w celu poinformowania o uchybieniach jakości obsługi Ikei w Polsce.

9 stycznia 2026

Po co rezerwacja daty dostawy, skoro i tak jest niedotrzymywana?

Cała opinia została już kilkukrotnie przekazana do firmy Ikea, a tutaj napiszę w skrócie.

Produkt nie został dostarczony w wyznaczonym terminie.

Wsparcie klienta zaoferowało rozwiązania wygodne tylko dla firmy, więc przeciwne do potrzeb klienta, który został bez łóżka dla gości.

5 stycznia 2026

Tragiczny montaż kuchni

Nie polecam nikomu zakupu mebli ikea z montażem, jeśli okaże się że montować będą pracownicy firmy Meblomontaż. Montaz opłaciłam w Ikea, a przysłano z tej firmy pana Michała? Z Ukrainy. Nie o narodowość chodzi oczywiście, tylko o kompletny brak umiejętności, zwodzenie kolejnymi terminami. Od początku pan snuł opowieści że montaż zrobi w jeden dzień, może coś dokończy na drugi dzień. Po trzech dni montażu wyprosiłem go o północy!!! zostałam z może 1/3 zmontowanych elementów, źle dociętym blatem, brakiem jakiegokolwiek sprzętu zamontowanego. Nie wiem jakie firma ma chore układy w Ikea, bo po mojej reklamacji w Ikea i oczekiwaniu przez 2 tygodnie na montażystów już z ikei, okazało się że przyjechał ponownie ten sam partacz z Meblomontażu. Myślałam że jestem w ukrytej kamerze. I czekałam kolejne 3 tygodnie na montaż reklamacyjny z Ikei. To jest karygodne. Ikea zawiera umowy z nieodpowiedzialną firmą, firma zatrudnia ludzie bez kompetencji. A człowiek który nie ma odpowiednich umiejętności podejmuje się zleceń niszcząc komuś marzenia o ładnej kuchni, na co wydaje blisko 30 tys. Koszmarne doświadczenie, nie polecam .

Edit
Te gotowe odpowiedzi są śmieszne, procedury reklamacyjne Ilea są beznadziejne. Ktoś psuje Ci meble, wykonuje montaż niezgodnie ze sztuką, Ikea każe czekać ponad 2 tygodnie na swoich reklamacyjnych montażystów a przysyłają człowieka z firmy zewnętrznej, tego samego który wcześniej spieprz.. montaż. Człowiek który robił to kilka razy wolniej niż ustalony termin, rozgrzebał wszystkie paczki w domu i niczego nie dokończył, nie zamontował żadnego sprzętu, źle podocinal blaty. I znów czekanie tym razem już chyba 3 tygodnie na montażystów. Co gorsze, zgłaszanie reklamacji na infolinii jest kompletnie nieskuteczne. Nie oddzwaniają, nie podają żadnych konkretow. Człowiek dzwoni po kilka razy w tej samej sprawie, za każdym razem tłumacząc całość nowej osobie. Ja musiałam kilka razy udać się do Ikea Katowice żeby po godzinach stania i rozmawiania z obsługą wymusić!!!! Tak, wymusić, ustalenie terminu rozpatrzenia reklamacji i wysłania serwisu. Zaczęłam nagrywać rozmowy, łączyć się w trakcie z rzecznikiem praw konsumenta żeby wymusić!!!! Potwierdzenie ustaleń mailowo i na papierze. Nie ustalajcie z nimi niczego ustnie, telefonicznie ani na miejscu. Wyprą się wszystkiego, zignorują ustalenia ustne. Tylko mailowo i „na papierze” , tylko wtedy to jest skuteczne. Trzy miesiące nerwów, szarpaniny z obsługą klienta i pseudomontażystą z Meblomontaż. To Ikea wybrała taką firmę, nie ja. Firmę zatrudniającą partaczy. I nadal z nimi współpracują.

22 lipca 2025

Kupiłam kuchnię pod projekt

Kupiłam kuchnię pod projekt. Projektantka super, projekt super. Dostawa była prawie rok temu, bo kuchnię projektowałam przed robieniem instalacji elektrycznej, żeby potem problemów z rozkładem gniazdek nie było. Kierowca dostarczający zamówioną kuchnię nie miał skanera, by sprawdzić z fakturą każdy kod z każdej paczki, czy wszystko jest. Zabudowa kuchni to kilkadziesiąt elementów i sporo paczek, więc przy dosatawie nie ma możliwości inaczej, niż sprawdzając kody paskowe stwierdzić, czy wszystko jest. Zgłosiłam Ikei po dostawie tę sytuację, nie odpowiedzieli. Teraz skręcił mi stolarz kuchnię, i , niespodzianka, brakuje elementów takich jak cokół, czy tył szafki. Mam przed sobą drogę przez mękę by ustalić, których to opłaconych przeze mnie elementów Ikea nie dostarczyła. Nie mówiąc o ponownym koszcie zakupienia tego samego, już opłaconego, produktu.... Nigdy więcej większych zakupów w tym sklepie. Nie przy takim wszawym serwisie. Miało być pozytywne doświadczenie, jest irytacja i kłopot.

5 grudnia 2025

Omijaj ten sklep

Dramat. Żenada. Porażka. Kuchnia warta 30 000 PLN a szafki zawieszone krzywo, blendy wycięte krzywo. Zmywarka ociera o bok szafki a panel maskujący na który czekaliśmy 2 miesiące nie może być zamontowany bo został źle wymierzony przez wcześniejszą ekipe która przyszła na kacu i śmierdziała alkoholem. Reklamacje giną i nie ma na nie odpowiedzi. drzwi lodówki trzeszczą jakby miały 20 lat. Z całego serca odradzam a my spotkamy się w sądzie

1 października 2025

KRADZIEŻ - zakupiony towar odbiór przez osoby nieuprawnione.

Zakupiono krzesła biurowe Markus w ilości 4 szt. Odbiór był określony na poniedziałek 2025-10-27. W poniedziałek rano na służbowego e-maila otrzymałem wiadomość, że towar został odebrany w sobotę 2025-10-25. Po telefonie na infolinię otrzymałem odpowiedż, że to pomyłka. Wysłałem kierowcę po odbiór. Na miejscu w Lublinie kierowca usłyszał ponownie, że towar został odebrany w sobotę tj. 2025-10-25 o godz 17,57. Podpis na dokumencie nieczytelny. Zgłosiłem reklamację, czekamy na rozpatrzenie. Jak można było wydać towar osobie nieuprawnionej, bez żadnej weryfikacji. Normalna kradzież za przyzwoleniem IKEI. Dzisiaj 2025-10-30 otrzymałem na informację na skrzynkę e-mail od działu obsługi klienta, że nasza reklamacja jest niezasadna. Zaznaczono , że zmówienie zostało odebrane nie wskazując kto odebrał, jaki podpis na dokumentach , jakim samochodem , numery rejestracyjne z monitoringu. Zero informacji, zero wysiłku. Zostaliśmy normalnie okradzeni, a IKEA twierdzi, że nie ma tematu. Skierujemy sprawę do sądu, i nigdy więcej zakupów w IKEA.

25 października 2025

Kupiłam w IKEA zestaw garnków IKEA…

Kupiłam w IKEA zestaw garnków IKEA 365+. Garnki były użytkowane w normalnych warunkach kuchennych, zgodnie z przeznaczeniem. Niestety, po stosunkowo krótkim czasie na ich powierzchni zaczęła pojawiać się rdza. Zgłosiłam reklamację, która została odrzucona – IKEA uznała, że rdzewienie to efekt mojego niewłaściwego użytkowania. Złożyłam odwołanie, ale odpowiedź była identyczna. Uważam, że produkt tej klasy nie powinien rdzewieć i psuć się tak szybko.

Jako klient czuję się rozczarowana i zlekceważona – zostałam obciążona winą za wadę, na którą nie miałam wpływu. Garnki z serii 365+ powinny charakteryzować się trwałością i odpornością na korozję.

Ponieważ wyczerpałam drogę reklamacyjną w sklepie, sprawę kieruję do Rzecznika Praw Konsumenta. Dzielę się opinią, aby inni kupujący mieli świadomość, jak IKEA potraktowała moją reklamację.*

17 września 2025

to jakas porazka zupelna

to jakas porazka zupelna, meble przyjechac mialy 10.09, wzialem urlop od pracy dokladnie wyczekujac oczekiwanych mebli ktore mialy sie zjawic o 14:00, i co? meble nie przyjechaly przez caly dzien, a firma nawet sie nie odezwala. nastepnego dnia pojechalemnna deugi koniec miasta uzgodnic z ikea co sie stalo i ustalono ze nikt nic nie wie a dostawa zostaje przelozona na 16.09. mija caly dzien a ci nic , dalej nie przywoza meble , a czlowiek specjalnie bierze urlop, co za chuje jebane , po skontaktowaniu sie z ikea dowiedzialem sie ze meble beda ok. 20, wiec czekam az nagle o 20:30 dostaje informacje ze zepsulo im sie auto. nosz jak mozna byc takim oszustem ????? zero empatii oszusci finansowi sprawa laduje na policji

16 września 2025

Zamówienie przez internet

Tragedia! Już od „X” czasu paczki z IKEA ze współpracą firmy przesyłkowej GLS przychodzą w strasznym stanie. Produkty w paczce w ogóle nie są zabezpieczone. Karton wielki a w środku walające się produkty przez co same kartony są uszkodzone drastycznie co widać gołym okiem, produkty połamane, porysowane. Nie rozumiem, jak takie paczki w ogóle wychodzą z magazynów IKEA jak i z GLS!

4 września 2025

Czy to Twoja firma?