Alior Bank SA Recenzje

Podsumowanie recenzji

Utworzono przy użyciu AI na podstawie ostatnich recenzji

Biorąc pod uwagę 119 recenzji, większość recenzentów była rozczarowana ogólnym doświadczeniem. Klienci masowo skarżą się na ogromne trudności w telefonicznym kontakcie z bankiem, bardzo długie oczekiwanie na połączenie z infolinią oraz całkowicie niekompetentną obsługę, która nie potrafi skutecznie rozwiązać zgłaszanych problemów. Wiele osób napotkało poważne problemy z płatnościami mobilnymi, nagłym i bezpodstawnym blokowaniem kart, a także niespodziewanymi opłatami oraz natychmiastowym naliczaniem wysokich odsetek od spóźnionych rat. Niektórzy recenzenci byli zadowoleni z niezwykle profesjonalnej pomocy personelu oraz bardzo miłej i fachowej obsługi w niektórych placówkach stacjonarnych. Konsumenci doceniają również szybkie wsparcie, jasne wyjaśnianie wszelkich zasad oraz bardzo indywidualne podejście pracowników banku przy zakładaniu nowych rachunków oszczędnościowych.

O czym najczęściej mówią ludzie

Payment

Recenzenci podkreślają negatywne aspekty związane z płatnościami, zgłaszając bezpodstawne blokowanie kart... Zobacz więcej

Customer service

Recenzenci wspominają negatywne opinie na temat customer service, zwracając uwagę na trudności w kontakcie i... Zobacz więcej

Service

Klienci konsekwentnie zgłaszają negatywne doświadczenia z service, wskazując na niską jakość obsługi, wysokie... Zobacz więcej

Customer communications

Konsumenci wyrażają głęboką frustrację i rozczarowanie związane z kontaktem i działaniem infolinii. Ludzie... Zobacz więcej

Recenzje stanowiące podstawę tego podsumowania

Spłacam kredyt regularnie i nagle dostaję wiadomość sms, że mam niedipłatę 0,35 zł. SMS-s zignorowałem bo myślałem, że to sztuczka oszostuw. Dziś zadzwonił do mnie z innego numeru. Na początku myślał... Zobacz więcej

Zablokowano mi blik ma telefon z.przyczyn bezpieczeństwa,zablokowano mi przelew w ciągu dnia do innego banku z przyczyn bezpieczeństwa ,uniemożliwiono mi także przekazanienkasy przez blik znwypłata w... Zobacz więcej

Niestety nie ma możliwości dać mniej. Dwie próby połączenia z konsultantem i za pierwszym razem strata 7 minut za drugim 21... nikt nie odebrał. To dno i jeszcze trochę mułu. Aż strach pomyśleć co by... Zobacz więcej

Bez przerwy dostaje e-maile że wziąłem u nich kredyt , nawet przesyłają umowy kredytowe na emaila. Mimo prób wyjaśnienia sprawy chcą ode mnie danych osobowych jakby nie wiedzieli komu udzielają kredyt... Zobacz więcej

Bardzo słaba

Brak historii zapraszania do wystawiania recenzji

Wszystkie recenzje

Liczba recenzji w ciągu ostatnich 12 miesięcy: 124

Napisz recenzję

Poszukuję poszkodowanych.

Jak napisałem w tytule poszukuję poszkodowanych w Banku Alior.

Napisałem wewnętrznym Emailu że wystawie negatywną opinię o Banku , otrzymałem opinie o bankowości za 60 zł.
Jest to działanie celowe gdyż zagrozilem odstąpienia od umowy.

Zablokowali mi konto i mam sie udać do Placówki.

Podana poczta e- Dokumenty nie istnieje w Bazie podmiotów publicznych.
To daje do myślenia, czyli są zmuszeni do założenia e Poczty ale nie zarejestrowali się celowo by Klientom utrudnić szybkie odstapienie od umowy lub przesłanie błyskawiczną drogą dokumentów.

Nie polecam !

4 września 2026

Najgorszy możliwy bank do brania…

Najgorszy możliwy bank do brania kredytów !!! Odradzam jeżeli nie chce się mieć kłopotów !!! Brak informacji na temat wysokości raty, brak umowy, brak terminu spłaty ! Każą się rejestrować w ich aplikacji żeby zobaczyć wysokość raty do spłaty i numer konta. Nawet jakby ktoś chciał to nie pozwala się zalogować , wyskakują jakieś komiczne błędy !!! Na infolinii uzyskałam informację że nie podadzą mi przez telefon jaką ratę i do kiedy i na jaki numer konta mam wpłacać !!!!! Mam się udać do placówki ! Pożyczka na 2000 tys zł - stracony czas dojazdu , rozmowy z jakąś mało inteligentną panienką, tylko po to żeby uzyskać informację jak mam spłacić ten kredyt, Szok , nigdy więcej nie chcę mieć do czynienia z bankiem !!!! Odradzam brania jakichkolwiek kredytów z tego banku! Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło !!! Ciekawe po co chcą żeby się rejestrować do tej aplikacji mobilnej ??? Bardzo ciekawe jaki jest cel tej aplikacji ??????

7 września 2026

Podziekowania za profesjonalną oraz pełną zaangażowania obsługę w oddziale Alior Banku przy ul. Mikołowskiej w Katowicach

Chciałbym serdecznie podziękować Panu Marcinowi Płachetce, pracownikowi Alior Banku w oddziale przy ul. Mikołowskiej w Katowicach, za profesjonalny serwis oraz pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z bankowością internetową. Pan Marcin wyjaśnił mi przyczynę moich problemów (która okazała się niezależna od banku), zaproponował alternatywne rozwiązanie oraz, poświęcając swój czas po godzinach otwarcia oddzialu, pomógł mi wykonać niezbędne zmiany w ustawieniach konta w celu przywrócenia możliwości korzystania z bankowości internetowej, przebywając za granicą.
Jarosław Służewski

31 sierpnia 2026

Świetna obsługa Pani Wioleta Pienkosz! Polecam!

Bardzo polecam Alior Bank w Zamosc a szczególnie Panią Wioleta Pienkosz z którą mieliśmy przyjemność się spotkać. Niezwykle miła, pomocna i profesjonalna obsługa. Pani Wioleta wszystko dokładnie nam wyjaśniła i sprawnie pomogła w założeniu rachunku oszczędnościowego. Dzięki takiej obsłudze zdecydowaliśmy się również na otworzenie kolejnego rachunku oszczędnościowego.
Bardzo dziękujemy za profesjonalne i indywidualne podejście do klienta. Zdecydowanie polecamy!

1 września 2026

Nie polecam tego banku blokuje…

Nie polecam tego banku blokuje pieniądze, a tłumaczenie jest takie że to dla mojego bezpieczeństwa kiedy przelewy robię od wielu lat tak samo z tego samego wewnętrznego konta na inne wewnętrzne konto, a jedna możliwość odblokowania to jest spacer do placówki banku.

27 lipca 2026

Najgorszy bank z jakim miałem do…

Najgorszy bank z jakim miałam do czynienia. Raz spóźniałam się z zapłaceniem raty kredytu konsumenckiego. Dwa dni po terminie spłaty dostaje telefon od firmy windykacyjnej o tym iż alior przekazał im windykację. Inne banki kulturalnie przypominają swoim klientom o racie a ten żałosny pseudaobank nasyła windykatorów. Pomijam systematyczne natrętne telefony mimo cofnięcia pozwoleń marketingowych. Omijać szerokim łukiem.

23 lipca 2026

Naciągają na konto firmowe i 500zł na…

Naciągają na konto firmowe i 500zł na start. Na stronie jest jasno napisane za platnosci bezgotówkowe karta na kwote minimum 500zł zwracaja 500zł. Jeżeli chodzi o cashback tez oferuja 10% w przypadku platnosci karta lec pisza ze platnosci w terminalu.
Po spelnieniu warunkow 500 na start, poinformowali ze nie dostane bo jednak powinny byc to platnosci w terminalu a nie platnosci karta internetowe! oszustwo i wyłudzanie założenia konta

14 sierpnia 2026

Fatalny bank

Fatalny bank, założyłem konto biznesowe, wiele pierwszych zagranicznych przelewów blokowano mi, znalazłem kontrachenta w Pakistanie , zablokowano mi przelew , musiałem odpowiadać na wiele pytań jak przestępca, w tej chwili ten przelew jest zablokowany już 48 godziń , kontrachent prawdopodobnie się wycofa , ja stracę szansę współpracy a wszystko przez dziwne działania alior bank , ale najciekawsze na końcu, wykonałem przelew kartą za towar za granicę , oczywiście został zablokowany do sprawdzenia i pani z infolini zadzwoniła , pyta czy ja wykonałem przelew , potwierdziłem, gdzie go wykonałem ? Pada pytanie , w domu odpowiadam , kto był w domu pyta Pani podczas wykonywania przelewu , no żona odpowiadam , A PANI STWIERDZA ŻE W TAKIM PRZYPADKU TO PODEJŻEWA ŻE INNE OSOBY W DOMU MOGĄ MIEĆ DOSTĘP DO KARTY I ONA BLOKUJE MI KARTĘ !!!!! BANK KIEROWANY PRZEZ NIE W PEŁNI ROZWINIĘTE KOMURKI MUZGOWE.

13 sierpnia 2026

Dzwoniąca infolinia ,weryfikującą…

Dzwoniąca infolinia ,weryfikującą przelew walutowy.Oczywiście źle zadane pytanie o wiek... i o dziwo nie przeszłam weryfikacji . Miał ktoś powtórnie zadzwonić za 30 min,niestety tak się nie stało.Teraz okazało się , że mam jechać do placówki.
Patrząc na opinie innych klientów tego banku, to "stały numer "na wiek. Bo przecież, każdy chyba wie ile ma lat.
Może zarządzający zainteresują się/doprecyzują pytanie, które wprowadza w błąd.

12 sierpnia 2026

Nie polecam obslugi w oddziale Jaworzno…

Nie polecam obslugi w oddziale Jaworzno ul Olszewskiego. Obsługa w kasie nie należy do uprzejmych osób, przyjmują klietow nie wedlug kolejności a wedlug znajomości. Banknoty w walucie dolar które najpierw u nich kupiłem a potem chciałem wplacić na konto napotkały problemy. Najpierw wydali mi lekko nattargany banknot a potem nie chcieli go przyjąć. Chciałem aby dolary były wypłacone w nominałach 100 dol a oni mi wyplacili jakieś muzealne 100 z przed 50 lat gdzie tylko w USA można nimi placić. Liczę że obsluga sie w tym banku sie zmieni bo nijak to sie ma do tzw wyższej kultury bankowości.

28 lipca 2026

Fatalny bank Alior, nigdy więcej

Pierwszy i ostatni raz współpracuję z tym bankiem: nie można się dodzwonić do pracownika banku na nr podany na jego wizytówce, na infolinię, na czacie tylko wirtualna asystentka, z którą rozmowa do niczego nie prowadzi, odsetki z lokaty naliczone do połowy, pani, która w końcu dzwoni z banku każe odpowiedzieć na dwa pytania nim zajmie się moją sprawą a gdy na pytanie o wiek podaję datę urodzenia mówi, że nieprawidłowo i mam dzwonić do nich jeszcze raz. Ręce opadają.

5 sierpnia 2026

Bardzo jestem zadowolona z obsługi Pana…

Bardzo jestem zadowolona z obsługi Pana Pawła Bekier z oddziału Wrocław ul. Krawiecka 1. Wielki profesjonalizm i empatia dla klienta .Bardzo pomocny , wszystko przeprowadzone z moimi oczekiwaniami. Bardzo nie kompetentna i nie doinformowana obsługa na infolinii.

5 sierpnia 2026

Nie polecam!!!

Nie polecam. Założyłam konto firmowe, gdyż było dobrze reklamowane. Niestety życie zweryfikowało, że wizyty w oddziałach w celu załatwienia JAKIEJKOWIEK sprawy kończyły się tym, że odprawiali mnie "z kwitkiem". I wisienka na torcie- chcąc zamknąć konto w oddziale powiedziano mi, że mogę to zrobić jedynie mailowo lub prze infolinię. Po złożeniu przeze mnie dyspozycji mailowej nie otrzymałam odpowiedzi i zadzwoniłam na infolinię, gdzie Pani powiedziała, że zamknąć konto mogę JEDYNIE W ODDZIALE. NIE POLECAM!

23 lipca 2026

Omijać bank szerokim łukiem

Omijać bank szerokim łukiem. Blokują transakcję w środku nocy. Nie ma możliwości skorzystania ze wszystkich pieniędzy w każdym momencie. Nam zablokowali płatność na nieco ponad 7,5 tys. zł w popularnym sklepie rtv.

27 lipca 2026

W ciągu 2 lat opłaty za konto spółki…

W ciągu 2 lat opłaty za konto spółki wzrosły z 30 pln na miesiąc do 90 pln. Wprowadzili ponadto opłatę od wypłat z bankomatów 1,5 % czyli od wypłaty 7500 pln pobrali opłatę 150 pln. Po prostu chore!!! Aplikacja bankowa nie działa, zgłoszony błąd techniczny, zero reakcji. Zgłoszenia reklamacja, zero odpowiedzi od miesięcy. Tragedia, omijajcie z daleka.

24 lipca 2026

Jeśli możecie omijajcie ten bank

Jeśli możecie omijajcie ten bank. Żałuję że do niego trafiłam. Mam nadzieję że szybko się uda przenieść do innego. Połączenie z konsultantem minim 20 min na słuchawce. Nie ma szans by cokolwiek pomogli załatwić. Ale oferty na dodatkowe kredyty pierwsi.

21 lipca 2026

Slabo ..np.prawie za wszystkie przelewy…

Slabo ..np.prawie za wszystkie przelewy własne pobierają opłaty ,masakra a reklamują sie jakby nie wiem jacy dobrzy byli ja rezygnuje z ich konta i przechodze do konkureccji bo za drodzy w utrzymaniu sa

23 lipca 2025

Czy to Twoja firma?