PANEK RENT A CAR

Ocena tej firmy jest niedostępna z powodu naruszenia naszych wytycznych.

Firma pobrała środki z mojej karty jako pełną transakcję i mimo podpisanego protokołu zwrotu pojazdu bez jakichkolwiek uwag do dziś nie zwróciła pieniędzy. Kontakt z obsługą klienta jest praktycznie n... Zobacz więcej

Mimo, że minęło już kilka tygodni od daty wypożyczenia auta na lotnisku w Krakowie, to nadal nie dostaliśmy zwrotu depozytu. Brak odpowiedzi na maile. Auto zostało umyte przed oddaniem, ale dostaliśmy... Zobacz więcej

Auto nie zostało podstawione. Infolinia bezużyteczna, nie potrafiła podać informacji czy i kiedy auto zostanie podstawione. Zrezygnowałem pisanie z usługi po dwóch godzinach oczekiwania. Nigdy nie dos... Zobacz więcej

Firma krzak! Po przybyciu na lotnisko i odbiór auta, dostaje informacje ze moja rezerwacja zostala anulowana bo nie mają żadnego auta! Po czym delikwent zza lady wyszedł. Kasa nie zwrócona do dziś, po... Zobacz więcej

1. Wypożyczalnia samochodów

W naszej flocie znajduje się ponad 3500 samochodów gotowych do wypożyczenia. Do dyspozycji dajemy Ci modele wszystkich dostępnych na rynku klas aut. Main adress of car rental in PL - ipanek.pl / Carsharing service of the company operating in PL - panekcs.pl

Złamanie zasad

Wszystkie recenzje

Liczba recenzji w ciągu ostatnich 12 miesięcy: 113

Napisz recenzję

Oszusci!!

Oszusci!!! Złodzieje !!! Mnie równiez spotkala ta sama historia co wszystkich innych tutaj czyli fikcyjne rysy badz jakies male ktore nawet nie byly widoczne wymyslili sobie. Zdjecia odbioru zrobione tylko z daleka na ktorych samochod wyglada idealnie. 2500 zl kary. Ale mieli pecha bo moj bank zablokowal transakcje bo probowali pobrac pieniadze z karty kredytowej mimo usilnych prób nie udalo im sie ukrasc pieniedzy z mojego konta teraz niech to oni otworza sprawe w sad,ie i udowodnia swoja racje zobaczymy kto wygra a wszystkim innym zycze powodzenia. Ta firma to mafia powinna zostac zamknieta nie wiem jakim cudem jeszcze funkcjonuja, widac to dla nich lepszy biznes niz uczciwe uslugi. Znalezli sobie sposob zeby wyjsc z dlugow i upadlosci w jakiej sie znajduja ale ciekawe jest to ze znajduja tylu nieuczciwych pracownikow ktorzy biora udzial w tym precederze bo to nie chodzi o jedna placówke widac ze to sa przypadki z roznych miejsc Polski. Ja mialam pelne ubezpieczenie wiec i tak te koszty zostalyby mi zwrocone ale nie chodzi o pieniadze a o zasade jak mozna zerowac na innym czlowieku i okradac go z ciezko zarobionych pieniedzy zeby samemu zyskac. Tylko w Polsce mi sie to zdarzylo nie moge w to uwierzyc bo w tylu krajach na calym swiecie sie wynajmowalo i bez zadnych klopotow nawet w Afryce.

9 stycznia 2025

Nie polecam - auto zwrócone we wskazane miejsce, po umyciu, ale w deszczowy dzień, siłą rzeczy na nadkolach zostały ślady z mokrej jezdni i obciążenie na 350zł!
Program na myjni to koszt +/-30zł

29 grudnia 2024

Naciągają na rysy uważajcie to firma w…

Naciągają na rysy uważajcie to firma w której telefony nie działają brak kontaktu telefonicznego zabierają pieniądze i odpowiadają mailowo po 30 dniach albo i później a wasze pieniądze są u nich nie polecam Krakowa i oddawania bez obecności mam zdjęci auta z dystansu nie ma rys a oni wysyłają raport ze złym przebiegiem rysy na zdjęciach wogole z innych miejsc niż w raporcie i chcą 6 tys zł a kontakt niemożliwy z nikim ! Nie dziwi mnie ich bankructwo jak najdalej od nich

22 października 2024

Pozew zbiorowy za próbę oszustwa

Ach, gdyby tylko można było dać zero....
Zostałem oszukany na 4000 zł depozytu za rzekome zarysowania, które już były przy odbiorze auta. Wysłałem reklamację z dokumentacją zdjęciową, którą wykonałem przy odbiorze, ta jednak znacznie po terminie ustawowo-regulaminowym została rozpatrzona negatywnie. Próbuje się mi wmówić, że uszkodzenia, które przedstawiłem, to nie te, za które mnie obciążono, ale protokół zwrotu nawet nie zawiera zdjęć tych uszkodzeń. Zawiera je jedynie odpowiedź na reklamację, ale to te same, które ja sfotografowałem przy odbiorze auta, tylko wykonane po polerce, wg mnie tylko żeby utrudnić ich identyfikację. Sprawę skierowałem do Rzecznika praw konsumenta, ale skoro nie jest to odosobniony przypadek, zbieram zainteresowanych złożeniem pozwu zbiorowego. Podaję mój numer telefonu: +48 503032421. Zachęcam do kontaktu.

27 listopada 2024

ZERO GWIAZDEK

Nie wypożyczać aut z tej firmy! Powiedzieli przy odbiorze że nie trzeba myć ani sprzatać auta a jak odałem to 250zł za to że brudne auto jak śnieg był na aucie i się roztopił to odrobinę brudne było!

3 stycznia 2025

Najgorsza firma wynajmu samochodów

Najgorsza firma wynajmu samochodów, z jaką miałam do czynienia. Jeśli zależy Ci na odzyskaniu depozytu, zdecydowanie polecam trzymać się od nich z daleka. Firma oferuje tanie auta, ale ich strategia zarobku opiera się na zatrzymywaniu depozytów.

Wynajęłam samochód na lotnisku. Podczas odbioru pojazdu pracownik firmy poinformował mnie, żebym dokładnie sprawdziła samochód, ponieważ – jak sam stwierdził – jest niemożliwe, by po tak intensywnym użytkowaniu auto było wolne od uszkodzeń. Sprawdziłam samochód i nie zauważyłam większych otarć, jednak trudno było dostrzec drobne uszkodzenia, szczególnie że odbiór miał miejsce w nocy. Po otrzymaniu zdjęć rzekomych otarć, doszłam do wniosku, że nawet w ciągu dnia nie byłabym w stanie ich dostrzec.

Ostatecznie depozyt został zatrzymany, ponieważ firma zarzuciła mi uszkodzenie kół, czego z całą pewnością nie zrobiłam. Wiem, jak prowadzę samochód, i jestem pewna, że nie spowodowałam żadnych uszkodzeń ani o nic nie zahaczyłam. Próba złożenia reklamacji okazała się niemożliwa – firma powołuje się na zapisy regulaminu i sugeruje, że sprawę można jedynie rozwiązać drogą sądową.

Na szczęście miałam wykupione ubezpieczenie w innej firmie, dzięki czemu uniknęłam strat finansowych. Mimo to zdecydowanie odradzam korzystanie z usług tej firmy. Warto poszukać bardziej rzetelnych wypożyczalni.

17 listopada 2024

Ostrzegam

Ostrzegam, oszuści jak tylko będę w Polsce zgłoszę sprawę na policji , wynajęłam auto i oddałam w idealnym stanie nie wiem skąd im się wzięły te rysy na samochodzie nawet nie wiem czy to ten samochód , bo wypożyczyłam czarny a na zdjęciu jest czarny perłowy , zabrali mi kaucje 3tys zł , wypożyczałam w kilku krajach ale takie przekręty nie widziałam

3 grudnia 2024

Dla każdego

Dla każdego, komu kiedykolwiek przyjdzie na myśl wypożyczenie auta w wypożyczalni Panek... Kupcie sobie bilet na PKS. W skrócie, zamowine i zapłacone auto o wyższym segmencie, dostałem segment niżej. Auto było brudne, w środku zapach był duszący, jakby ktoś kto nim jeździł przede mną, nie znał zasad podstawowej higieny. W wypożyczalni dostałem informację, że w skrajnym przypadku można auto opukać co uczyniłem, jednak zostałem obciążony kosztami za czyszczenie auta i tak. Zostałem również poinformowany, że auto zostanie mi na dniach wymienione i ktoś brązie się że mną kontaktował, co nie miało miejsca. Dzwoniłem, zgłaszałem, że w aucie po prostu śmierdzi. Przestali w końcu odbierać. Teraz sprawa skonczy się w sądzie bo ja nie popuszczę. Dobrze, że udokumentowałem dokładnie wszystko w dniu wynajmu, bo od razu całą sytuacją wydała mi się podejrzana. Omijajcie szerokim łukiem tą wypożyczalnie!

24 grudnia 2024

5 gwiazdek dla pana Dawida Jasińskiego…

5 gwiazdek dla pana Dawida Jasińskiego z wypożyczalni we Wrocławiu za nieskończone pokłady cierpliwości i bardzo profesjonalne podejście do klienta!
Miałam (wątpliwa) przyjemność długiego czekania w niedługiej kolejce - zasluga bardzo kłótliwych ludzi przede mna - i jestem do tej pory pełna podziwu z jakim spokojem i opanowaniem pan Dawid do tego podszedł, tłumaczył, podpowiadał alternatywne rozwiązania wszystkim frustratom którzy nie przeczytali umów które podpisywali, ale chętnie się kłócili ze maja racje... Niestety ja dokumenty również przejrzałam dość pobieżnie, i jestem wdzięczna ze pan Dawid znalazł rozwiazanie dla problemu który sobie sama stworzyłam przez nieuwagę :).
Na 100% będziemy korzystali z tej firmy przy następnej wizycie w Polsce.

11 października 2024

Nie polecam z całego serca

Nie polecam z całego serca. Nie dość że auto uległo awarii po drodze, na infolinię jakąś niekompetentna osoba pracuje bez wiedzy absolutnie żadnej to jeszcze błędy przy zwrocie auta po których naliczono dodatkowe opłaty. NIE POLECAM

28 grudnia 2024

Tysiące za rysy

Tysiące za rysy. Klienci Panka twierdzą, że firma bezpodstawnie ściąga im pieniądze z kart

WYNAJEM SAMOCHODU 27.12.2024, 16:25

Samochody z logo firmy Panek
Samochody z logo firmy Panek (Fot. Krzysztof Mazur / Agencja Wyborcza.pl)
Kolejni klienci firmy Panek twierdzą, że pobrała ona od nich pieniądze za rysy, które - jak twierdzą - były już na samochodach, gdy je odbierali. Co ciekawe, wszyscy oni mieszkają na stałe za granicą.

W połowie grudnia opisaliśmy historię dwójki klientów Panka, którym firma pobrała pieniądze za rysy, które znajdowały się na wynajętych przez nich autach już wcześniej. Wówczas chodziło o 12 i 3 tys. zł. Klientami tymi byli obywatele Polski, którzy mieszkali na Wyspach Brytyjskich. Kiedy "Wyborcza" zainteresowała się ich sprawą, firma natychmiast zwróciła im pieniądze. Nadal twierdziła, że rysy na samochodach powstały z winy klientów.

4 tys. za rysę na samochodzie Panka

Po tej publikacji do naszej redakcji zwróciły się do kolejne osoby, które czują się oszukane przez Panka. Pani Justyna mieszka w Wielkiej Brytanii, do Polski przyleciała 28 listopada. Samochód od Panka wynajęła jeszcze na lotnisku. - Pracownik Panka nie pofatygował się z nami na osobiste przekazanie auta. Otrzymałam tylko informację, gdzie ono się znajduje oraz kluczyk. Pracownik ujął aktualne uszkodzenia auta na tablecie, ale nie było możliwości zweryfikowania ich - relacjonuje pani Justyna. Zanim wsiadła do samochodu, zrobiła mu zdjęcia i nagrała film - widać na nich liczne rysy i obtarcia.

3 grudnia zwróciła auto na lotnisku. - Nikt przy nas auta nie sprawdzał, bo nikogo nie zastaliśmy na stanowisku Panka. Wrzuciłam kluczyk do skrzynki - relacjonuje. Depozyt za wynajem samochodu został zwrócony na konto, a 24 godziny po zdaniu auta firma wysłała protokół odbioru.

Anna Dereszowska
Nieprzespane noce Anny Dereszowskiej. A wszystkiemu winien Cinkciarz.pl
ZAPISZ NA PÓŹNIEJ
Po dziewięciu dniach Panek wysłał pani Justynie mejlem fakturę za uszkodzenia samochodu na kwotę 4 tys. zł i pobrał te pieniądze z jej karty. Firma jako dowód wysłała trzy fotografie wykonane z odległości, która nawet nie pozwala na dojrzenie rys, o które mogłoby chodzić.

Pani Justyna próbowała odwołać się i odzyskać pieniądze, ale spełzło to na niczym - firma nie odpowiadała na jej mejle i inne próby kontaktu. - Nie zgadzam się z obciążeniem mnie kosztami za rysy, które nie powstały z mojej winy. Czuję się oszukana i naciągnięta - stwierdza pani Justyna. Dodaje, że ma wieloletnie doświadczenie w wynajmowaniu aut w Polsce i na świecie, ale nigdy nie spotkała się z podobną praktyką.

Klient Panka z Irlandii: Nie mam już siły do nich dzwonić

Podobna sytuacja spotkała pana Przemysława mieszkającego na co dzień w Irlandii. On także wynajął samochód od Panka w listopadzie tego roku. Zwracając go, obfotografował auto ze wszystkich stron. Samochód oddawał w środku nocy ze względu na poranny lot. - Rano pracownicy Panka zrobili inspekcję, a następnie wysłali mi dwa absurdalne zdjęcia, na których widać jedynie brud na nadkolu i zwyczajny kurz. Za to pobrano mi z karty 3 tys. zł - relacjonuje.

- Nie mam już sił do nich dzwonić i pisać mejli, bo firma mnie po prostu olewa. Wydaje mi się, że dla Panka to model biznesowy: wynająć tanio i skasować klienta za rysy, których nie zrobił - uważa Przemysław.

Manicure
Branża piękności bawi się w kotka i myszkę z fiskusem
ZAPISZ NA PÓŹNIEJ
Panu Przemysławowi nie udało się uzyskać od Panka odpowiedzi przez miesiąc. Dostał ją dopiero wtedy, gdy "Wyborcza" zwróciła się do firmy z pytaniem o jego sprawę. 27 grudnia otrzymał odmowę na swoją reklamację, ale jednocześnie Panek poinformował go, że zwróci mu 921,12 zł "z uwagi na zakres uszkodzeń".

Pani Justyna wciąż czeka na jakąkolwiek odpowiedź od Panka. Firma nie zareagował na jej reklamację, podobnie jak na nasze pytania w tej sprawie.

Jak się dowiadujemy, klienci, którzy czują się poszkodowani przez Panka, nawiązują kontakt przez internet, wymieniają informacjami i rozważają pozew zbiorowy proszę o kontakt w sprawie sądowniczej palak85@gmail…. please contact me for courts assistance

5 grudnia 2024

Panek - oszuści i wyłudzacze

Wynajęliśmy samochód, który zawróciliśmy godzinę przed końcem ustalonego czasu, zgodnie z umową. Pojazd był w idealnym stanie, czysty i bez żadnych uszkodzeń. Mimo to naliczono mi dodatkowe opłaty, twierdząc, że auto było brudne na zewnątrz, oraz doliczono dodatkowy dzień wynajmu, co jest zupełnie nieuzasadnione. Składam w tej sprawie reklamację, a jeśli to nie pomoże, skieruję sprawę do UOKiK lub sądu. Ta firma to zwykli oszuści którzy wyłudzają pieniądze. Ostrzegam przed tą firma

23 grudnia 2024

KOSZMAR

KOSZMAR! Absolutnie odradzam! Najgorsze doświadczenie wypożyczania samochodu w moim 51-letnim życiu 😭 Online opłaciłam wypożyczenie samochodu i pełne ubezpieczenie. W biurze na lotnisku Chopina w W-wie, pracowniczka postraszyła mnie, że jeśli nie wykupię kolejnego pakietu “ubezpieczenie + mycie auta”, będę obciążona dodatkowymi kosztami użytkowania samochodu. Oczywiście mogłam nie wykupić tego pakietu, jednak byłam zmęczona po podróży i szkoda mi było mojego układu nerwowego. Koszt kolejnego pakietu był wyższy niż cała płatność (rent+full insurance) dokonana wcześniej online. Parking jest bardzo oddalony od biura Panek i wielki. Dużo czasu marnuje się na dojście tam z ciężkimi walizkami i znalezienie samochodu wśród wielu innych na parkingu. Odnaleziony samochód okazał się brudny na zewnętrz i w środku, i porysowany. Czyli w pewnym sensie, może to i dobrze, że dałam się zastraszyć tym dodatkowym pakietem. Natomiast nie zgadzam się na takie traktowanie i manipulacje klientami !!!

25 grudnia 2024

UNIKAJ JAK OGNIA!

Wyraźnie i szczerze - PROSZĘ UNIKAĆ JAK OGNIA!

Jako klient firmy Panek przez wiele lat korzystałem z ich usług i do niedawna byłem zadowolony z ich oferty. Niestety, ostatnie doświadczenie pokazało prawdziwe oblicze tej firmy i zmusiło mnie do podzielenia się moją historią, aby przestrzec innych.

Firma obciążyła mnie kwotą 6000 PLN, powołując się na zapisy w swoim regulaminie, który przewiduje takie "kary umowne". Warto jednak zaznaczyć, że nie ma to związku z faktyczną szkodą, która rzekomo miała miejsce. Jest to po prostu kwota wyssana z palca, arbitralnie narzucona przez firmę i oderwana od rzeczywistości. Co więcej, pieniądze zostały pobrane z mojej karty kredytowej kilka godzin przed faktycznym zwrotem pojazdu! Takie praktyki są absolutnie niedopuszczalne i, moim zdaniem, graniczą z oszustwem.

Próby wyjaśnienia sprawy przez dział reklamacji to kompletna farsa. Otrzymywałem jedynie szablonowe, bezosobowe odpowiedzi, które ignorowały przedstawione przeze mnie dowody i argumenty. Nie zaproponowano żadnej możliwości pozasądowego rozwiązania sporu, co pozostawia klienta całkowicie bezradnym wobec bandyckich zapisów regulaminu.

Czuję się nie tylko oszukany, ale i okradziony przez firmę Panek. Sprawa została skierowana do sądu, jednak uważam, że tego typu praktyki wymagają szerszej reakcji. Szukam innych osób, które zostały pokrzywdzone przez tę firmę, aby wspólnie złożyć pozew zbiorowy. Nie można pozwolić, by takie oszustwa działy się każdego dnia i by firma Panek pozostawała bezkarna.

Zamiast profesjonalizmu i uczciwego podejścia, Panek stosuje regulamin, który moim zdaniem jest narzędziem do wyłudzania pieniędzy. Przestrzegam każdego, kto planuje korzystać z ich usług – dokumentujcie wszystko, zachowujcie pełną ostrożność i bądźcie świadomi, że w przypadku sporu możecie zostać zostawieni na lodzie.

Nie możemy pozwolić, aby takie praktyki stały się normą. Jeśli zostałeś pokrzywdzony przez firmę Panek, proszę o kontakt – razem możemy coś z tym zrobić.

24 października 2024

Nieuczciwa firma

Unikajcie firmy Panek jeśli chcecie wypożyczyć samochód!!!
Mój mąż właśnie wylądował we Wrocławiu i miał mieć wypożyczone auto od tej firmy, samolot miał ponad godzinne opóźnienie i tu,na miejscu, przy biurze Panek okazało się, że Panek anulował rezerwację, bo czekają na klienta do godziny!!!… o północy na lotnisku bez auta… super…
Zaproponowali, że zrobią druga rezerwację, lecz cena była 3 razy wyższa niż przy pierwszej rezerwacji, szok!!! Nigdy więcej od tych naciągaczy nie wynajmę!!!

23 grudnia 2024

Nigdy wiecej

Nigdy wiecej, auto umyte ale oddając padało wiec po kilku dniach dostałem maila że policzyli 400zł za mycie, za przekroczenie predkości o 20km/h wg. ich GPS pobrali z karty kolejne 800zł. Odradzam wszystkim korzystanie z tej firmy

2 grudnia 2024

Omijac z daleka firme PANEK

Moja zona zaplacila na lotnisku w Poznaniu 150 zlotych za myjnie karta kredytowa tyle Panek kasuje za mycie auta. Mielismy wykupiony pelne ubezpieczenie a i tak skasowali nas 4.000 zlotych bez powiadomienia a 3 dni pozniej przyszedl email .To jest katastrofa mieszkam za granica juz przeszlo 20 lat i jesli jakas firma sciagnela by mi kase z mojej karty bez mojej wiedzy oraz zgody to to jest przestepstwo i kradziez,. Bartek

20 grudnia 2024

Uwaga na ukryte opłaty!

Uwaga na ukryte opłaty!

Moje doświadczenie z firmą Panek było bardzo negatywne. Początkowo wydawało się, że wszystko jest w porządku – wynajem samochodu wyglądał na uczciwy, a ceny wydawały się rozsądne. Jednak po zakończeniu umowy okazało się, że firma naliczyła szereg ukrytych opłat, które nie były wcześniej wymienione. Opłaty za rzekome usługi dodatkowe, których nie zamawiałam, mimo że zwróciłam samochód w stanie zgodnym z umową, znacząco podniosły ostateczny koszt wynajmu.

Dodatkowo obsługa klienta nie była w stanie udzielić jasnych informacji na temat tych opłat, a kontakt z firmą był utrudniony. Czuję się oszukana i zdecydowanie odradzam korzystanie z usług tej firmy. Uważajcie na ukryte koszty, które mogą znacznie przekroczyć początkową ofertę.

1 października 2024