Zamiennik oryginalnego akumulatora do laptopa - tylko Duracell
To już mój drugi kontakt z akumulatorami Duracell, pracującymi jako tańsza alternatywa dla ogniw oryginalnych. Pierwszy był akumulator do aparatu fotograficznego Olympus i po pozytywnych doświadczeniach postanowiłem dać Duracellowi drugą szansę przy wymianie akumulatora w laptopie. Nie chciałem kupować tanich chińskich ogniw ani pseudo-oryginalnych akumulatorów z AlliExpres czy Allegro. Lenovo okazało się bardzo paskudą firmą z uwagi na fakt blokowania akumulatorów obcych producentów. W tym miejscu pragnę serdecznie podziękować za pomoc Panu Dawidowi Czubie z telefonicznego centrum wsparcia Duracell (PSAparts). Dzięki Panu Dawidowi udało się dopasować akumulator, który w końcu został zaakceptowany przez mój laptop i to bez kombinacji w stylu hackowanie biosu Lenovo, opisywane na forach. Bardzo sympatyczne i pomocne rozmowy zarówno telefoniczne i mailowe okazały się tu zbawienne. Jeśli chodzi o temat wymiany akumulatora w laptopie, serdecznie wszystkim polecam właśnie firmę Duracell (PSAparts) właśnie z uwagi na wsparcie techniczne, długofalową pomoc, gwarancję, elastyczne podejście do klienta i dobry stosunek ceny do jakości. Nie warto brać tanich produktów nieznanych producentów (zostajemy praktycznie sami z problemem) ani płacić krocie za oryginalne akumulatory (tu: Lenovo, gdzie wartość laptopa to około 500 zł a cena oryginalnego akumulatora, to ponad 800 zł). Jeszcze raz polecam!