Odradzam. Brak realizacji, ukryte koszty i bezprawna windykacja.
Odradzam. Brak realizacji, ukryte koszty i bezprawna windykacja.
Jako właściciel firmy e-commerce z ponad 12 000 produktami nawiązałem współpracę z EUROSELL w zakresie uruchomienia i sprzedaży na platformach Kaufland i eBay.
Komunikacja: Odpowiedzi przychodziły głównie w weekendy. W dni robocze kontakt był bardzo utrudniony. Dla firmy oferującej profesjonalną obsługę marketplace jest to niedopuszczalne.
Realizacja: Większość pracy musiałem wykonać samodzielnie. EUROSELL założył dwa konta, ale faktyczna praca nad konfiguracją i produktami w dużej mierze spadła na mnie. Efekt sprzedażowy – zerowy.
Ukryte koszty: Dopiero po zakończeniu konfiguracji – gdy mieliśmy ruszyć ze sprzedażą – pojawił się wymóg, że muszę dodatkowo płacić za reklamy i marketing, żeby w ogóle cokolwiek sprzedać. To nie były warunki przedstawione na początku współpracy.
Umowa: Gorąco zalecam każdemu dokładne przeanalizowanie umowy i twarde negocjacje. Standardowe warunki są jednostronnie korzystne dla EUROSELL.
Fakturowanie i windykacja: Po zakończeniu współpracy uzgodniliśmy zawieszenie płatności spornych faktur. Zamiast tego EUROSELL wystawił notę obciążeniową. Pisemnie zażądałem specyfikacji i dokumentacji kwoty – zgodnie z wymogami art. 10 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Zamiast tego sprawa została przekazana do windykacji (Kaczmarski Inkasso). To nie jest prawidłowe postępowanie.
Dla porównania: Po zakończeniu współpracy samodzielnie uruchomiłem konto na Amazon Szwecja przy pomocy narzędzi AI. Zajęło mi to mniej czasu i kosztowało mniej niż cała współpraca z EUROSELL.
Podsumowanie: Moje doświadczenie wskazuje, że model biznesowy EUROSELL opiera się przede wszystkim na sprzedaży własnych usług – a nie na generowaniu sprzedaży dla klienta. Dla firmy z doświadczeniem w e-commerce nie ma tu żadnej wartości. Zrób to sam – będzie szybciej i taniej.