Skuffende sagsbehandling og manglende begrundelse fra Datatilsynet
Jeg er meget skuffet over Datatilsynets håndtering af min klage (J.nr. 2025-31-1985).
Min klage omhandlede flere alvorlige problemstillinger, herunder manglende indsigt i personoplysninger, ukrypteret transmission af personlige data (herunder min underskrift), behandling af ukorrekte oplysninger og manglende oplysningspligt m.fl.
På trods af at have indsendt flere klageskrivelser med omfattende dokumentation, har Datatilsynet valgt ikke at indlede en undersøgelse.
Deres afgørelse af 25. marts 2025 fremstår for mig som mangelfuldt begrundet.
Et specifikt eksempel er Datatilsynets bemærkning om, at rapporter vedrørende lejemålets stand ikke er omfattet af indsigtsretten.
Det fremgår ikke af afgørelsen, hvilken lovhenvisning denne vurdering baseres på, hvilket er problematisk, da forvaltningslovens § 23 ellers kræver, at afgørelser begrundes med henvisning til de relevante retsregler.
Hvis rapporterne om lejemålets stand indeholder klager fra mig (eller andre lejere) over dårlig vedligeholdelse, så ændrer det potentielt vurderingen af, om der er tale om personoplysninger.
I det tilfælde vil rapporterne ikke kun handle om selve ejendommen, men også om min oplevelse af lejemålet og min kommunikation med udlejeren om dette.
Mine klager over manglende vedligeholdelse kan betragtes som oplysninger om mig som person – min mening, min oplevelse af min boligsituation og min interaktion med udlejeren.
Hvis rapporterne indeholder sådanne klager, er det mere sandsynligt, at de falder ind under definitionen af personoplysninger i databeskyttelsesforordningen, da de:
Vedrører en identificeret eller identificerbar fysisk person (mig som lejer).
Indeholder oplysninger om min boligsituation og min interaktion med udlejeren.
Med andre ord: Jeg har så ret til indsigt i disse rapporter i henhold til databeskyttelsesforordningens artikel 15.
Ydermere føler jeg, at væsentlige dele af mine klagepunkter er blevet ignoreret, herunder en klage dateret 12. marts 2025 vedrørende (billedbehandling uden samtykke af min bopæl) krænkelse af privatlivet er tilsyneladende ikke blevet adresseret i Datatilsynets afgørelse.
Min oplevelse er, at Datatilsynet ikke har behandlet mine klager fyldestgørende, og at deres afgørelse mangler en klar og lovmæssig begrundelse. Dette har skabt stor frustration og en følelse af, at borgernes henvendelser ikke tages alvorligt.
Jeg håber, at denne anmeldelse kan bidrage til en offentlig debat om Datatilsynets funktion og effektivitet i forhold til at sikre borgernes rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen.
25 marca 2025
Opinia niezależna