⚠️ OSTRZEGAM przed firmą PLC Auction…
⚠️ OSTRZEGAM przed firmą PLC Auction (import aut z Chin) i jej polskim agentem Global Auto Motion Sp. z o.o.
W styczniu 2026 kupiłem i w całości opłaciłem przez nich auto (ponad 41 000 USD, zapłacone do 20.01.2026). Podpisana umowa przewiduje dostawę w 3 miesiące od pełnej zapłaty — termin minął 20 kwietnia. Mamy lipiec, auta nadal nie mam.
Fakty z mojej sprawy:
✔️ auto dotarło do Bremerhaven dopiero 25 maja — już po umownym terminie dostawy,
✔️ od tego czasu firma nie przedstawiła ŻADNEGO dokumentu potwierdzającego, co dzieje się z pojazdem (brak CMR, brak MRN, brak dokumentów celnych — mimo wielokrotnych próśb),
✔️ informacje firmy są sprzeczne z moimi własnymi ustaleniami: PLC twierdzi, że auto jest w Rotterdamie, a z tego, co sam ustaliłem, wynika, że cały czas stoi w Niemczech,
✔️ moja prośba o wydanie auta w tranzycie, żebym mógł sam dokonać odprawy, pozostała bez pozytywnej odpowiedzi,
✔️ doszła kolejna faktura za niewyjaśnione "usługi" — poprzednio środki za taką fakturę zostały automatycznie pobrane z mojego depozytu na koncie PLC,
✔️ na Facebooku identyczny schemat opisują inni klienci: wpłacone pieniądze, brak auta. To nie jest odosobniony przypadek.
Zapłaciłem ogromne pieniądze, umowny termin przekroczony o ponad 2,5 miesiąca, a ja nie mam ani auta, ani środków, ani rzetelnej informacji. Sprawa została zgłoszona na policję i do prokuratury.
Jeśli ktoś planuje import przez PLC Auction — bądźcie bardzo ostrożni. Jeśli macie podobne doświadczenia z tą firmą — piszcie w komentarzach lub prywatnie, warto połączyć siły.